Blog

A TERVEZÉS LÉPÉSEI

Minden alkalommal, amikor vásárolsz valamit, számold ki , mennyibe fog kerülni ez havonta!

A legjobb szemlélet, ha havi pénzáramlásban gondolkodsz. Mekkora havi bevételnövekedést kellene elérned ahhoz, hogy a kiszemelt dolog ne okozzon életszínvonal-csökkenést? Vagy másképp megközelítve:mekkora életszínvonal-csökkenést érdemes rááldozni az adott dologra.

Menj végig a lakásodon, és írd össze az összes tárgyadat,vedd számba mindazt, amivel rendelkezel, a mobiltelefontól a lábasig, és a poharakig, a vasalótól a villanykörtéig, a zoknitól a parfümig.

Vegyél figyelembe mindent, és számold ki, ezekre mennyit kell költened havonta.

Természetesen a saját “fenntartási költségeidet” is vedd hozzá, hiszen te magad is eszel, jársz moziba, és így tovább. Sok szempontból ez egy komplikált számítás, ami sok odafigyelést igényel, de néhány évente egyszer érdemes megtenned.

MIÉRT FONTOS EZ?

Mert, ha kiderül, hogy az összes dolog fenntartása, amivel rendelkezel többe kerül neked havonta, mint a bevételeid,akkor egy másik szisztémát kell meg valósítani.

Az emberi szokás, hogy a bevételeket hajlamosak vagyunk optimistán túlbecsülni, míg a kiadásokat alábecsülni.

A pénzügyi tervezéshez szükséges egyik legalapvetőbb szemlélet tehát az, hogy elkezdesz úgy gondolkozni, hogy már nem csak az árát számolod dolgaidnak, hanem a fenntartási költségeit is.

You may also like...