Blog

FELNŐTTEK ÉS KAMASZOK

Mi a különbség a mostani és száz, vagy akár negyven évvel ezelőtti kamaszok között? Mi ez a felhajtás körülöttük? Hisz a mai kamasz viszonylagos biztonságban és jó létben él! Ám az élete ennek ellenére bizony nehéz. Sorolom a nehézségeket.

ELSŐ NEHÉZSÉG

KI KELL TALÁLNIA MAGÁT szinte függetlenül a családi kontextustól. Kérdezgetik,sőt faggatják, melyik tantárgy éldekli,mi szeretne lenni. Ezekről alig tud állítani valamit, tagadni könnyebb. Így persze nehézkes a főiskola kiválasztása. Őt leginkább az itt és most érdekli, az hogy a banda befogadja, és köztük jelentékeny szerepet töltsön be.

NÉHÁNY SAJÁT SZEMÉLYÉRE VONATKOZÓ döntési jogot( hajviselet, ruházkodás), sokkal hamarabb kap meg a mai kamasz, mint szülei nagyszülei. Azután viszont dönteni kell, milyen stílusúnak definiálja magát,( rocker,, emós punk,yuppi stb.) mert ez már csoportot is szervez köré. Ha netán az jut eszedbe, hogy mindegy, milyen cipőt, nadrágot hord a kamasz, sürgősen gondolj legrosszabbul öltözött nagynénédre, és képzeld el az ő ruháját magadra!

MÁSODIK NEHÉZSÉG

A KAMASZ TÖBB IDŐT tölt kortársai társaságában, mint a családjában, tehát ennek a csoportnak az elvárásai lesznek iránymutatói napjának nagy részében, Igen, jól érzed, neked nem is egy hanem több kamaszgyereked van , vitás kérdésekben bizony a saját kamaszod személyében az egész csoporttal állsz szemben!

HARMADIK NEHÉZSÉG

OLYAN ÉLESEN LÁTTATJA velünk a hibáinkat, hogy kissé megijedünk. Csak nem kell szentté válnunk a sikeres nevelés érdekében? Jobb, ha a tökéletesség színlelésével nem is próbálkozunk, inkább kössünk külön alkukat!

NEGYEDIK NEHÉZSÉG

A NEGYEDIK PROBLÉMA a kamasz életében saját változó teste, változó, sőt hullámzó érzelmei. Heves viták, komisz megjegyzések, szándékos bántások, durva csúfolódás, fölösleges trágár beszéd, érthetetlen szófukarság terhelheti meg a család életét. Ezek a jelenségek leginkább a belső állapotot, külső ok szinte nincs.

AZ ILYEN HELYZETEKRE kiérlelt bölcsességem: JÓL NEVEL GYERMEK AZ ANYJÁVAL PIMASZ!!

Akkor parázz, ha tökéletes a kamasz: jelek, hogy a jó gyerekkel baj van -  Gyerek | Femina

You may also like...