Blog

SOKAN NEM IS TUDJÁK, HOGY EPEKÖVESEK

Az epekövesség gyógyítása: epekőoldás és epekőzúzás

JOBB oldalon, a máj alatt található az epehólyag, amiből a zöldes sárgás szinű epefolyadék az epevezetéken át ürül a vékonybélbe, hogy ott a táplálékkal elfogyasztott zsírok emésztését segítse.Sok embernek az epe kapcsán a görcsös fájdalmat okozó epekövek jutnak az eszébe.

TÖBB FÉLE EPEKŐ LÉTEZIK

Az epekövek mintegy 80%a koleszterines epekő a fennmaradó 20% pedig általában bilirubinos vagy kálciumos kő. A máj által termelt epe elsősorban elsősorban koleszterinből és epesavakból áll. Az epesavak feladata a koleszterin oldatban tartása. Ha a koleszterin koncentrácója túl magas, vagy az epesavak epesavak koncentrációja túl alacsony,akkor a koleszterin kicsapódik, és koleszterintartalmú epekövek képződnek. Az epekövek nem csak összetételükben, de a szinükben és a méretükben is változatosak: A világosabbtól a sötétebb barnáig,a homokszemcse,nagyságúaktól a galambtojás méretűekig terjed a skála.

Tudni kell, hogy nem minden epekő okoz panaszokat. Az emberek 75-80%-ának van ugyan epeköve, de vagy nem tudnak róla, vagy pedig valamilyen orvosi vizsgálat (röntgen-vagy ultrahangvizsgálat stb) során “mellékesen” derül rá fény. Ezek a “néma epekövek”.

AZ EPEKÖVESSÉG FIGYELMEZTETŐ JELEI

Az érzékelhető epeköves bajok általában akkor kezdődnek, ha az epekő úgy helyezkedik el, hogy gátat képez az epefolyadék elfolyásának. Ez esetben az első figyelmeztető jel az epehólyag környékén jelentkező fájdalom, vagyis az epeköves kólika,vagy epegörcs. A betegek heves, görcsös jellegű, jobb borda ív alatti fájdalomról számolnak be, ami főként a jobb váll irányába sugárzikl. Lényeges megfigyelni, hogy mikor lép fel a panasz: jellemzően rövid idővel azt követően,hogy valaki zsíros, nehéz ételt fogyasztott. A fájdalom mellett hányinger, hányás, böfögés is jelentkezhet, a vizelet sötétebb színárnyalatúvá válhat, a széklet pedig szürkés,agyagos színű lehet. Gyakran hasmenés is kínozza az epeköveseket.

AZONNAL ORVOSHOZ KELL FORDULNI, HA….

A panaszos epeköves betegek néhány százalékánál az epekő az epehólyagban fertőzést vagy gyulladást okozhat. Erre erős, epehólyagtáji, illetve kisugárzó fájdalom, láz, hidegrázás, sárgaság,puffadás, hányás hívhatja fel a figyelmet. Ez egy súlyos,életveszélyes, azonnali orvosi beavatkozást igénylő állapot.

Mi okozhat epegörcsöt?

You may also like...